Thursday, December 6, 2007

de parabel van de bevers en hun dam

Er waren eens twee bevers die samen een dam gebouwd hadden. De dam liep van de zuidelijke naar de noordelijke oever van de rivier. Of omgekeerd, zo gaat dat met een dam, die loopt meestal in twee richtingen. De ene bever woonde op de zuidelijke oever en de andere op de noordelijke. Samen stonden ze in voor het onderhoud van de dam. Zo'n dam is veel werk, er spoelt voortdurend hout weg en dat moet natuurlijk snel vervangen worden!
Op de noordelijke oever stonden veel bomen. Op de zuidelijke oever hadden ooit ook veel bomen gestaan, maar daar bleef maar weinig van over. Hierdoor moest de bever van de noordelijke oever voortdurend hout naar de zuidkant van de dam brengen. Hij vond dat niet eerlijk en zei: 'mijn buurman is lui! als je maar hard genoeg zoekt vind je altijd hout!' Als de zuidelijke bever dat hoorde haalde hij zijn schouders op.
De ergernis bij de noordelijke bever werd alsmaar groter, vooral omdat de zuidelijke bever zich moeide bij de plaatsing van het hout. Hij deed dit niet alleen aan zijn kant van de dijk, maar ook aan de noordelijke kant, waar hij, volgens de bever van het Noorden, niks te zoeken had!
Op een dag besliste de bever van het Noorden dat hij geen hout meer naar het Zuiden zou brengen, hij legde een boomstam dwars over de dijk om de grens aan te geven en maakte een raar gezicht naar zijn buurman aan de overkant. Die begreep er niks van en haalde alweer zijn schouders op.
Enkele weken verstreken en elke keer als de bevers mekaar zagen, maakten ze rare gezichten naar mekaar. De noordelijke helft van de dam was ondertussen zichtbaar dikker en voller dan de zuidelijke helft. De zuidelijke bever vond zijn buurman arrogant en overdreven ijverig.
Op een morgen werden de bevers gewekt door een luid gekraak. De zuidelijke helft van de dam had het begeven en dreef langzaam weg! De bever van het Zuiden keek verbijsterd toe en begon te huilen. Net goed! Dacht de bever van het Noorden en hij lachte luid. Hij was trots op zijn helft van de dam en tevreden dat hij afstand had genomen van die luierik aan de overkant! Ondertussen begon zijn helft van de dam ook een beetje te kreunen. Een halve dam is immers maar half zo sterk!
Enkele uren later, net toen de noordelijke bever meer hout op de dam wou leggen, brak ook zijn helft. De dam was onherroepelijk verloren en beide bevers keken verslagen toe hoe de laatste tak stroomafwaarts dreef.

4 comments:

Anonymous said...

Ja Fredje hebt ge dat allemaal zelf verzonnen, zo'n vaart zal het met ons landje wel niet lopen zeker !!

Anonymous said...

Minder smore jom!

Wuss

fred at thedrawingfarm said...

ik had het moeten weten: zonder taart op het einde begrijpt niemand er iets van!

Anonymous said...

Moraal van het verhaal : Hou u nie bezig mee nen dam te bouwen, dienen kloothommel aan den overkant maakt hem toch naar de ballen. Just chill, relax, have drink and a smile and FO.

pMoNeY